Haber

Alman seçim gözlemcileri hem endişeli hem de iyimser

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye seçimlerini izlemek üzere seçim gözlem komisyonu başkanı Frank Schwabe ve heyet üyesi Derya Türk-Nachbaur düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Federal Meclis’te düzenlediler.

Deutsche Welle (DW) Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) iki milletvekili, 14 Mayıs seçimlerini “tarihi” ve “önemli bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

Her iki milletvekili de Türk siyasileri kutuplaşmayı tırmandırmamaya davet ederken, Türkiye’de sivil toplumun çok güçlü olduğunu ve halkın siyasi iradesini sandıklara yansıtmak için gerekli çabayı göstereceklerine olan güvenlerinin tam olduğunu söylediler.

SCHWABE: Türkiye İNANILMAZ DAYANIKLI

Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğündeki gerileme nedeniyle AKP tarafından kontrol sürecine alındığını hatırlatan Schwabe, seçimleri bu nedenle izlediklerinin altını çizdi.

“Seçimlerin adil olmayacağına dair bir endişeniz var mı?” Soruyu yanıtlayan Schwabe, seçim öncesi misyon kapsamında Nisan ayının ikinci haftasında Türkiye’ye gittiklerini hatırlatarak, 14 Nisan’da temasları ve yaptıkları gözlemler sonrasında kendilerine iletilenlere ilişkin bir açıklama yayınladıklarını söyledi.

Bu açıklamaya değinen Schwabe, “Seçimlerin zor bir ortamda yapıldığı çok açık.” Frank Schwabe, Türkiye’deki koşulların Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında olması gereken standartları yansıtmadığını belirterek, “Öte yandan biz Türkiye’nin zor koşullara rağmen şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu gözlemledik.”

‘YSK İLE BAĞLANTILI OLDUĞUMUZ AÇIKÇA’

Schwabe, Türkiye’de sivil toplumun çok aktif olduğunu ve seçim günü atılan oyların sandığa sağlıklı bir şekilde yansımasında değerli bir rol oynayacaklarına inandıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama şunu söylemeliyim. Görüşmelerimizde muhataplarımızın birçoğu, oy farkı çok az olursa, iktidar partisinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üzerindeki nüfuzunu kullanma ihtimalinden endişe duyduklarını dile getirdiler. Dolayısıyla görüşmemizde, YSK ile bu konularda çetin ve kapsamlı görüşmeler yaptık, bu konuyu büyük bir dikkatle inceleyeceğimizi kendilerine söyledik… Makul sistemler var çünkü oylar geldiğinde artık partilerin bu oyları kontrol etme imkanı var. .İstanbul belediye seçimlerine benzer bir durumun yaşanmaması gerektiğini de YSK’ya net bir şekilde ilettik.Özetle bazı endişelerimiz var.Biz de iyimseriz…”

ULUSLARARASI TOPLULUĞA KRİTİK ÇAĞRI

SPD Milletvekili Schwabe, 14 Nisan’da yaptıkları açıklamada, seçim sonuçlarının Türkiye’de iktidar partisi tarafından kabul edilmeyeceğinden endişe duyduklarının kendilerine de söylendiğini ve bu nedenle uluslararası toplumu gelişmeleri yakından takip etmeye davet ettiklerini söyledi.

Schwabe, “Belirli gelişmeler olursa, Türkiye’deki aktörlerin gelişmelerin çok iyi izlendiğini anlamaları için zamanında açıklama yapmak, seçim sonuçlarını tanıyıp tanımamak ve gerekirse itidal çağrısı yapmak önemlidir. dışarıdan.”

Kutuplaşmanın artabileceği endişesi

Schwabe’ye Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği ve kimlik siyasetine son vermeye davet etmesi sorulduğunda, AKP’ye yakın olduğu bilinen isimler tarafından hedef gösterildi.

Schwabe, “14 Nisan’daki açıklamanızda kutuplaşmayı azaltmak için Türk makamlarına davette bulundunuz. Kılıçdaroğlu’nun son görünüşü hedef alındı… Davetinizin ciddiye alındığını düşünüyor musunuz? Gerginliğin daha da tırmanabileceğinden endişe duyuyor musunuz? ” sorusuna yanıt verirken Türkiye’de demokrasilerde çok yaygın olan “ortak platformlarda tartışma” olanağının artık kalmadığına dikkat çekti.

SPD Milletvekili, “Seçim kampanyalarının kızıştığı bir dönemde kutuplaşmanın bu şekilde tırmanması maalesef şaşırtıcı değil. Üstelik daha o aşamaya bile gelmedik, Ramazan ayı… Bir de evet kaygı var ama değil. değiştirmek bizim elimizde… Ancak tüm bunlar Türkiye’de demokratik seçimler için gerekli koşulları sağlamıyor.”

TURKISH-NACHBAUR: Türkiye ÇOK DENEYİMLİ

Derya Türk-Nachbaur ise yaptığı konuşmada, Türkiye için tarihi öneme sahip seçimleri gözlemleyecek heyette Türk asıllı milletvekili olarak yer almasının kendisi için çok özel olduğunu ifade etti. .

Seçimlerin demokrasinin teminatı olduğunu ve Türkiye’de seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan SPD’li milletvekili, “Türkiye halkının siyasi iradesinin sağlanmasına büyük önem verdiklerini” söyledi.

Türk-Nachbaur, Türkiye’deki siyasi partilerin seçim deneyimlerine dikkat çekerek sürece iyimser baktığını belirterek, “İstanbul seçimlerinde sandıklarına sahip çıkan ve üzerinde uyuyanların görüntülerini hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. “Umarız uyumak zorunda kalmazsın,” dedi.

ONAY VE SAĞDUYU ÇAĞRISI

Artan kutuplaşmayı yakından takip ettiklerini anlatan SPD milletvekili, gerilimi tırmandıracak söylemlerden kaçınmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Seçimler Türkiye’nin geleceğini belirleme açısından önemlidir, dolayısıyla tarihidir. Sağduyu ve sağduyu çok önemlidir. Türk makamlarına kullanılan dil ve ifadelere dikkat ve özen gösterme çağrımızı yinelemek isteriz.” dedi.

DEPREM BÖLGESİ ODAKTA OLACAK

Basın toplantısında deprem bölgesine kurulacak sandıklarla ilgili endişeler de basına yansıdı.

Milletvekili Türk-Nachbaur, ailesinin depremin merkez üssü olan ve büyük yıkıma uğrayan Kahramanmaraş’tan geldiğini belirterek, bu nedenle seçim gözlem çalışmaları kapsamında bölgeye gitmek istediğini söyledi.

Derya Türk-Nachbaur, “Dolayısıyla depremin olduğu bölgelerde insanların oy kullanma haklarını nasıl kullandıklarına dair gözlem yapmak istiyorum” diyen Derya Türk-Nachbaur, muhalefetin deprem bölgesinde bir takım sıkıntılarla karşılaştığı bilgisini aldıklarını söyledi. Bu bölge halkının oy kullanma hakkını kullanıp kullanamayacağını göreceğiz” dedi.

Derya Türk-Nachbaur, Türkiye’den birçok üniversite öğrencisinin seçimlerle ilgili endişelerini kendisine ilettiğini de anlattı. Kayıtlı oldukları veya kayıtlı oldukları yerlere geri dönmenin maliyetli olacağını iletiyorlar” dedi.

DÜZENSİZ ENDİŞE

Frank Schwabe ise muhalefetin deprem bölgesindeki seçimlerle ilgili kaygılarını kendilerine ilettiğini açıklayarak, bu bölgeye özel bir önem vereceklerinin altını çizdi.

Aynı zamanda SPD’nin İnsan Hakları Sözcüsü olan Schwabe, “Pek çok soru yanıtlanacak. Kimler oy kullanabilecek? Depremde hayatını kaybedenlerin yerine birinin oy kullanmadığını nasıl kontrol edeceğiz? Bu sorular” dedi. incelenecektir.”

YOĞUN GÖZLEM TAKVİMİ

AKPM, Türkiye seçimlerini şimdiye kadar oluşturulmuş en büyük seçim gözlem komitelerinden biriyle izliyor.

PACE seçim gözlem komitesi farklı ülkelerden 42 milletvekilinden oluşuyor. Heyet 11 Mayıs Perşembe günü Türkiye’de olacak. Cuma ve Cumartesi günleri siyasi parti adayları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, medya kuruluşlarından gazetecilerle bir araya gelecek olan heyet, AGİT’in uzman seçim gözlemcileri ile de görüşmeler yapacak.

Heyet, 14 Mayıs Pazar günü Türkiye’nin farklı bölgelerinde iki kişiden oluşan 21 ekiple seçimleri izleyecek. Ayrıca Pazartesi günü Türkiye saati ile 15.00’te AGİT seçim gözlem heyeti ile ortak basın toplantısı düzenleyerek gözlemlerini kamuoyu ile paylaşacaklar.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci plana düşmesi durumunda heyet yeniden Türkiye’ye gidecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da yaklaşık 400 kişilik bir ekiple seçimleri izliyor. Bunlar arasında hem milletvekilleri hem de AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nden (ODIHR) uzmanlar yer alıyor. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu