Ekonomi

İhracat koşullarındaki yavaşlama Aralık ayında da devam etti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Grubu İhracat İklimi Endeksi Kasım’da 47,8 iken Aralık’ta 48,5 oldu ve Türk imalatçılarının ihracat koşullarındaki yavaşlamanın devam ettiğinin sinyallerini verdi. Dış talep koşullarındaki bozulma Eylül ayından bu yana en hafif düzeyde olmakla birlikte üst üste beşinci aydır devam etmektedir.

ABD yavaşlamanın ana kaynaklarından biri

Ekonomik aktivitenin belirgin bir şekilde yavaşladığı ve son dört ayın en sert düşüşünü kaydettiği ABD, ihracat talebindeki yavaşlamanın ana kaynaklarından biri olmaya devam etti. Avrupalı ​​ticaret ortaklarında ise kısmi iyileşme belirtileri görülse de ekonomik aktivite genel olarak yavaşlamıştır. Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim, üst üste altıncı ayda da geriledi. Bununla birlikte, durgunluk ılımlıydı ve mevcut daralma döngüsünün en düşük hızındaydı. Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda, Polonya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki faaliyetler de bir önceki aya göre daha ılımlı düştü.

BAE’de ekonomik aktivite genişledi, en hızlı büyüme Tayland’da oldu

2022’nin son ayında Türk imalat bölümünün ana ihracat pazarları arasında ekonomik aktivitenin genişlediği tek ülke BAE oldu. Petrol dışı özel sektördeki büyüme son 15 ayın en düşük seviyesine gerilese de gücünü korudu.

Orta Doğu’daki diğer pazarlara bakıldığında, ekonomik aktivite Katar ve Suudi Arabistan’da belirgin bir artış, Lübnan ve Mısır’da ise gerileme gösterdi. Aralık ayında ekonomiler arasında en hızlı büyüme Tayland’da yaşandı. Diğer Asya ülkeleri incelendiğinde, Hindistan’ın ekonomik aktivitedeki güçlü büyümesine rağmen Çin’de salgının yol açtığı zorluklar nedeniyle üretimin üst üste dördüncü aydır gerilediği görülüyor. Diğer BRIC ülkeleri olan Brezilya ve Rusya’da ise üretim 2022’nin son ayında ılımlı bir düşüş yaşadı.

gomec-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu