Yoğurt fermantasyonu, sütün faydalarıyla dolu keskin ve taş benzeri bir kıvam oluşturan çok eski bir süreçtir. Fermente yoğurt tüketerek sindirim kolaylığı sağlayabilir, gelişmiş bir sindirim sistemine, bağırsak sağlığına ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilirsiniz. Hepimizin severek tükettiği ve birçok faydası bulunan yoğurt mayalanırken mi geçiyor sanki?
Süt hazırlama aşaması
İlk olarak, sütü pastörize etmek ve bakterileri yok etmek için sütün makul bir sıcaklığa ısıtılması gerekir. Daha sonra soğumaya bırakılabilir. Sütün sıcaklığı ılımlı, kaynamamalı veya çok soğuk olmamalıdır.
maya eklenmesi
Yoğurtunuzdan kalan yoğurt mayasını küçük bir ölçü ile alıp bir miktar süt ile ezmelisiniz. Yoğurt mayası ve süt iyice karıştırılmalı ki mayalanma tamamlansın ve kıvamı istenilen seviyede olsun. Bu işlemi yaparken az miktarda şeker ve tuz eklemeyi ihmal etmemeliyiz. Şeker koyulaşmasını, tuz ise ekşimesini önleyecektir. Yoğurt için şeker ve tuz altındır.
Tutarlılık ayar aşaması
Yoğurdumuzu mayalarken çok cıvık olmaması için süt ölçüsünü yeterince ayarlamanız önemlidir. Şeker ve tuz kıvamı etkileyecektir. Tüm malzemeler aşırıya kaçmamalıdır. Yoğurdu mayaladığımız tencerenin ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalıdır. Saksı kalın veya çok katlı bir bezle güzelce sarılmalıdır.
Kuluçka aşaması
Hazırlanan süt ve maya karışımının laktik aside dönüşmesi için kontrollü bir sıcaklıkta bir süre bekletilmelidir. Yoğurdun inkübasyonu sertlik ve tat açısından değerlidir. Yoğurdumuz hava almayacak şekilde dinlenmeye bırakılabilir.
Fermantasyon sürecinin durdurulması ve yoğurdun saklanması
Yoğurt istenilen tat ve kıvama geldiğinde fermantasyon tamamlanmalıdır. Bu işlemi tamamlamak için yoğurdu buzdolabında bırakabilirsiniz. Buzdolabı yoğurdun taze kalmasını ve tüketilmesini sağlar. Tam aromalı sağlıklı yoğurdunuzu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
haber-incesu.com.tr